Resepi Nasi Tomato
Bahan A
- 3 mangkuk beras basmathi
- 3 sudu besar minyak sapi
- 3 sudu besar marjerin
- 3 sudu besar puri tomato - boleh tambah untuk menghasilkan warna yang lebih menarik dan rasa yang lebih sedap.
- 3 sudu besar susu cair
- 1 sudu besar susu pekat
- 1 biji limau nipis
- 1/2mangkuk kacang peas
Bahan B
- 2 ulas bawang putih - kisar
- 2 ulas bawang merah -hiris
- 4cm halia - kisar
- rempah penumis - bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih
Bahan C
- 3 1/2 gelas air
- 2 helai daun pandan
- 1 batang serai - ketuk
- 1 sudu besar garam
Cara:
1. Rebus kesemua bahan C dalam periuk.
2. Panaskan minyak sapi dan marjerin di dalam kuali. Tumis semua bahan B hingga garing.
3. Setelah garing, masukkan puri tomato, gaul rata dan kemudian masukkan beras dan gaul hingga beras berkilat.
4. Setelah bahan C mendidih, masukkan susu dan akhir sekali jus limau nipis.
5. Setelah air mendidih semula, masukkan beras. Kacau rata dan tutup periuk.
6. Apabila air sudah kering, kacau nasi, kemudian tutup periuk rapat-rapat.
7. Setelah nasi masak, masukkan kacang peas. Gaul rata dan angkat untuk dihidangkan.
P/S: Amie masak ikut cara Amie iaitu dengan memasak cara kukus. Jadi hasilnya memang nasi sedang elok, tidak lembik dan tidak keras sebab mengembang bersama wap kukusan.
Terimakasih anda telah membaca artikel tentang Resepi Nasi Tomato. Jika ingin menduplikasi artikel ini diharapkan anda untuk mencantumkan link http://resepii.blogspot.com/2014/03/resepi-nasi-tomato.html. Terimakasih atas perhatiannya.
Resepi
Published:
2014-03-27T12:40:00-07:00
Title:Resepi Nasi Tomato
Rating:
5 On
22 reviews