Resepi Masakan Salam semua..
korang
masak apa hari ni? akak masak siakap stim.. angkat je ikan tu dari
pengukus terus hidang nasi...tapi sebelum tu ambik anak sekolah
dulu..makan ramai2 baru best! Alhamdulillah dgn rezeki yg Allah berikan
hari ni..selain siakap, bawal, ikan merah pun leh buat stim..lama juga x
masak stim ni..kalau x silap masak time sahur bulan puasa tahun
lepas...;)
SIAKAP MASAK STIM
sumber : sofea@after6am
Bahan-bahan:
-
1 ekor ikan siakap
-
1 btg serai - dititik
-
1 in halia muda-dihiris nipis
-
4 ulas bawang putih- dihiris nipis
-
1 labu bwg besar - potong bulat
-
5 biji cili padi- diketuk sedikit
-
1 biji cili merah-potong memanjang
-
1 batang saleri - potong serong
-
1 biji tomato -potong bulat
-
1/2 st lada sulah
-
1 st sos tiram
-
1 st tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
-
garam secukup rasa
-
1 1/2 cawan air
-
1 biji limau nipis
-
daun sup
cara-cara:
1. Bersihkan ikan dgn garam dan limau nipis utk hilangkan hanyir.
2. Letakkan ikan dlm bekas tahan panas dan masukkan air, serai, garam, sos tiram, lada sulah dan tepung jagung.gaul rata.
3. Taburkan bahan-bahan yg telah dihiris ke atas ikan. perap selama 20 min.
4. Sediakan periuk kukus, bila air mendidih masukkan ikan dan kukus selama 25 min @ sehingga ikan masak.
5. Angkat dan jika suka boleh perahkan air limau nipis serta taburkan daun sup.
6. Hidangkan panas2 bersama nasi putih. Selamat mencuba..!
Terimakasih anda telah membaca artikel tentang Resepi Siakap Stim. Jika ingin menduplikasi artikel ini diharapkan anda untuk mencantumkan link http://resepii.blogspot.com/2014/02/resepi-siakap-stim.html. Terimakasih atas perhatiannya.
Resepi
Published:
2014-02-21T16:38:00-08:00
Title:Resepi Siakap Stim
Rating:
5 On
22 reviews