RESEPI DONUT GEBUBahan:
- 4 cawan tepung gandum
- 1 paket yis
- 1 biji telur
- 3 sudu butter
- 2 sudu susu pekat manis
- 2 1/2 sudu besar gula pasir
- 3/4 cawan air suam
- Gula caster untuk taburkan pada donut
Cara:
- Larutkan gula dan yis dalam air suam kemudian biarkan sehingga yis naik (berbuih).
- Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam bekas dan digaul sebati.
- Masukkan bancuhan air+gula+yis ke dalam bekas tepung sedikit demi sedikit.
- Uli doh sehingga lembut.
- Bahagi doh kepada 2 atau 3 bahagian dan canai mengikut ketebalan 1 1/2cm
- Tekap menggunakan acuan donut, dan disusun di atas dulan yang telah ditabur sedikit tepung gandum.
- Biarkan seketika adunan sehingga adunan kembang.
- Panaskan minyak dan goreng menggunakan api sederhana.
- Biarkan kuih sejuk seketika kemudian taburkan gula halus atau gula caster.
!! Tips
- Uli sehingga tangan anda tidak melekat tepung, uli biar lama sehingga adunan betul-betul sebati dan lembut atau menjadi ringan.
- Jika tiada guna bekas berbentuk bulat kemudian buat bulat di tengah-tengah.
- Cara cepat nak gaulkan gula pada donut, masukkan gula ke dalam plastik bersih dan kering dan masukkan kuih kemudian di goncang-goncangkan plastik ;)
Terimakasih anda telah membaca artikel tentang Resepi Donut GEBU. Jika ingin menduplikasi artikel ini diharapkan anda untuk mencantumkan link http://resepii.blogspot.com/2014/03/resepi-donut-gebu.html. Terimakasih atas perhatiannya.
Resepi
Published:
2014-03-27T12:24:00-07:00
Title:Resepi Donut GEBU
Rating:
5 On
22 reviews