 |
Resepi Mee Kari Kapitan |
Resepii berkongsi
Resipi Mee Kari Kapitan
Bahan-bahan:
- 3 sudu besar serbuk kari ayam
- Santan (1 1/2 biji kelapa)
- Air asam jawa
Bahan dikisar:
- 15 ulas bawang merah
- 10 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 2 cm kunyit hidup
- 10 biji buah keras
- 8 tangkai cili merah
Bahan hiris:
- 4 batang serai
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 1 batang bunga kantan
Bahan mee:
- 2 bungkus mi kuning (celur)
- 3 keping kek ikan
- 1 paket bebola ikan
- 500 gm isi ayam
- 6keping fucuk (potong 4)
- 150 gm isi kerang
- Sedikit kacang panjang (hiris)
- 100 gm taugeh (celur)
- 100 gm sawi (celur)
- 2 keping tauhu (goreng)
- 3 sudu besar cili kering kisar
- 3 biji telur (rebus)
- Bawang goreng
- Daun sup
- Daun bawang
- Limau nipis
Cara menyediakan:
1. Gaul bahan kisar kecuali cili kering bersama serbuk kari, bahagi kepada dua bahagian, satu untuk ditumis dan satu lagi perapkan bersama isi ayam.
2. Panaskan periuk dan tumis bahan hiris kecuali bunga kantan hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan sebahagian dari rempah kari yang telah dicampur dengan bahan kisar.
4. Masukkan cili kering dan tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan air asam jawa dan bunga kantan.
6. Kacau sebentar dan masukkan isi ayam yang telah diperap dengan separuh bahan kisar tadi.
7. Setelah itu masukkan santan, kek dan bebola ikan, fucuk, kerang dan tauhu.
8. Kemudian bubuh garam, dan biarkan mendidih. Setelah mendidih masukkan kacang panjang.
Resipi Mee Kari Kapitan Hidangan yang lazat ini cukup mudah untuk disediakan. Cubalah
Resepi Masakan Mee ini.
Unknown
Minggu, 08 September 2013
Terimakasih anda telah membaca artikel tentang Resipi Mee Kari Kapitan. Jika ingin menduplikasi artikel ini diharapkan anda untuk mencantumkan link http://resepii.blogspot.com/2013/09/resipi-mee-kari-kapitan.html. Terimakasih atas perhatiannya.
Resepi
Published:
2013-09-08T13:03:00-07:00
Title:Resipi Mee Kari Kapitan
Rating:
5 On
22 reviews